Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

15 let Novy a blob

Projekt televize Nova a projekt nové národní knihovny na Letné - co to má společného? Docela hodně. A není to bohužel příliš lichotivé.

Při příležitosti 15 let vysílání televize Nova neškodí připomenout, jak se tato velmi úspěšná televize dostala k vysílací licenci, bez níž by si samozřejmě ani neškrtla. Licence byla tehdy k dispozici jediná, zájemců bylo více. Většinou nabízeli realistickou podobu širokoformátové celoplošné komerční televize – zhruba v podobě, jakou jsme měli možnost pozorovat celých 15 let vysílání Novy.

Jeden zájemce – CET 21 s.r.o. – však nabídl něco zcela jiného. Něco, čím okouzlil tehdejší Radu pro rozhlasové a televizní vysílání s Danielem Kortem v čele. Byl to projekt „intelektuálské komerční televize“, tvářící se, že je český národ jaksi úplně jiný než lidé jinde na světě, kde širokoformátové komerční televize fungují už dlouho. Licence byla tehdy jednohlasně (Bohuslav Hanuš byl sice nejprve proti, ale nakonec se nechal přesvědčit k hlasování s ostatními členy) přidělena právě tomuto projektu.

Od prvního dne však Nova vysílala něco úplně jiného. Něco, co naprosto neodpovídalo podmínkám, za kterých byla licence přidělena, a co se naopak velmi blížilo odmítnutým konkurenčním projektům. Televizní rada měla zakročit a licenci okamžitě odejmout. Stal se však pravý opak – podmínky licence byly upraveny tak, aby se do nich Nova vešla. Čili heslo „s podvodem nejdál dojdeš“ zde nabralo reálné rozměry.

Reklama

Jak to souvisí s národní knihovnou? Velmi úzce. I tady zvítězil projekt, který porušil podmínky. Rozdíl je jen v tom, že zatímco u Novy při samotném rozhodování ještě o záměrech Vladimíra Železného a spol. nikdo nevěděl (i když tušit se to dalo – snad všichni členové rady neoplývali takovou naivitou, která by omlouvala tento přístup), kdežto u knihovny došlo k podivného rozhodnutí přímo při rozhodování komise.

Realizovat výstavbu knihovny podle vítězného návrhu Jana Kaplického (aniž teď jakkoli hodnotím jeho architektonickou kvalitu) by tedy znamenalo jediné – dát všem signál, že v Česku se vyplatí podvádět, švindlovat, kašlat na podmínky atd. A že je lepší nějak zapůsobit na ty, kdo rozhodují, než se řídit pravidly. Je na každém člověku, aby si svou cestu zvolil.