Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Bony! Bony! Bony … tedy vlastně … žárovky!

Tak vážení přátelé, v tuto chvíli je před námi posledních zhruba 24 hodin, kdy lze uvádět na trh podstatnou část sortimentu žárovek. Poté "spadne závora" a kdo nenakoupil včas nebo nesežene ještě něco ze skladových zásob, bude mít smůlu. Žárovkový Al Capone se ze mě sice (ještě) nestal, nicméně už nyní mohu žárovkychtivým lidem poradit, jak na necitlivou regulaci vyzrát, pokud nestihnou včas potřebné žárovky koupit.

Náhrada halogenovými žárovkami

Asi nejjednodušším způsobem náhrady obyčejných žárovek je pořízení halogenových. Mají stejně příjemné světlo, jen o něco bělejší, což obvykle není na závadu (obvykle spíš naopak). Nevýhodou je vyšší cena (aktuálně cca 60-70 Kč za kus) a relativně malý sortiment (jen v ekvivalentu běžných žárovek 40 – 75 W, čili nyní zakazované stovky a silnější náhradu nemají – tedy v katalozích některých firem ano, ale v prodejnách je to horší; třeba se to teď zlepší). I halogenových žárovek se však týká zákaz těch s neprůhlednou baňkou, takže tady si moc nepomůžeme. Dalším faktem je, že i na halogenové žárovky bude dopadat postupně přituhující regulace.

Individuální dovoz

Formou individuálního dovozu lze získat žárovky libovolného výkonu, jak čiré, tak matné. Problém může být s napětím (ne všude mají „našich“ 230 V) a případně také s kvalitou (proto je dobré dovážet spíše z vyspělejších států). Tento způsob získávání žárovek je poněkud nákladný (proto je lepší jet jednou a nakoupit zásobu do konce života – pozor ale na celní předpisy!). Navíc žárovková prohibice se šíří jako mor, takže se může dostat i leckam, kde bychom to příliš nečekali.

Zmatnění čiré baňky

Nejkrutější částí aktuálně zaváděného zákazu je zákaz všech zdrojů s neprůhlednou baňkou, které nepatří do třídy A (to se mimochodem týká i některých zářivek, protože mají třídu B a vnější bílou baňku – jednu takovou jsem minulý týden koupil za pakatel ve výprodeji, protože brzy bude mimo zákon). Vypadá to jako naschvál, protože právě ta svítidla, do kterých se takové žárovky používají (tj. s viditelným zdrojem), vypadají s většinou zářivek zvlášť ohavně.

Reklama

Máme ovšem možnost čirou baňku zmatnit. Možností je více. Například recesisté rádi využití žárovkový kondom. Další možností je namočit žárovku do nízkoteplotního smaltu (tajícího při 150 – 200 stupních) a vypálit v troubě. Také některé emaily by mohly vydržet teploty na povrchu žárovky.

Chemici jistě znají kyselinu fluorovodíkovou, která leptá sklo – zejména halogenové žárovky (jejichž vnější baňka není namáhána rozdílem tlaků) lze mírně oleptat, aby povrch rozptyloval světlo. Ke stejnému účelu lze využít i různé leptací pasty pro umělce (s obsahem téže kyseliny). Teoretickou možností je použít také opískování, ale bez dostatečného odzkoušení ho nelze doporučovat.

Nákup od těch, kterým žárovky zbyly

Nelze nezmínit ani poslední možnost. Jistě se najde dost lidí, kteří mají doma nějaké žárovky, které už nebudou potřebovat. Mnozí rádi své kousky vymění za odpovídající peněžní obnos. Taková možnost je spásná pro všechny, kdo z nějakých důvodů nevyužili ty předchozí zmíněné. Pozor však na podvodníky, kteří by se rádi zbavili žárovek na konci životnosti nebo dokonce žárovky úplně spálené!

Musíme si prostě zvyknout na to, že něco tak normální, jako si svítit žárovkou, bude brzy patřit mezi činnosti s příchutí zakázaného ovoce. Společně s marihuanovým dýmem (a zanedlouho třeba i s odmítáním výpovědi proti sobě samému) skončí v kategorii zvané „kotle pekelné“.