Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Jak utržení ze řetězu…

...se chovají polští politici z vládních stran, zejména z Ligy polských rodin. Nad nápady, s nimiž přicházejí, a které se jim nezřídka daří přetavit v platné zákony, zůstává rozum stát. Úplně klidně by se mohlo stát, že tu (v Evropské unii!) budeme mít i Svatou inkvizici.

Koho si Poláci zvolili, toho mají. Nicméně každý další nápad, který se objeví na stole, a který je vždy míněn zcela vážně, musí u člověka vyvolávat řadu otázek. Především tu, zda se mu to nezdá. Nezdá. Je to krutá realita, i toto je v dnešní civilizované Evropě možné.

Mládež dostane povinné školní uniformy. Nošení mobilních telefonů do školy bude zakázáno. Zakázáno bude mladistvým i noční vycházení. Nyní se vláda snaží o absolutní zákaz potratů. Dokonce údajně plánuje navrhnout zákaz rozvodů. Co bude následovat potom? Tipoval bych to na zákaz antikoncepce – veškeré, tedy samozřejmě včetně kondomů.

Tohle v žádném případě nevypadá jako společnost pro 21. století. Naopak, mnohem více je to návrat do středověku, už tu chybí jen inkvizitoři, pálení knih, upalování „čarodějnic“ a jiné podobné manýry. Zatímco moderní katolicky orientované státy přehodnocují pohled na některé dosud přetrvávající dogmata (jako je třeba nutnost přísné potratové legislativy), tohle je pravým opakem.

Reklama

Doufám, že se Poláci dostatečně včas proberou. Jinak budeme brzy sousedit s natolik zpátečnickým státem, že to snad v historii vůbec nemá obdoby. A i jako ateista nyní nemohu než prohlásit: „Bože, odpusť jim, oni nevědí, co činí…“