Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Komerční banka a její nehezké hrátky

Víc než 8 let jsem byl vcelku spokojeným klientem Komerční banky a díky kvalitním službám jsem byl ochoten akceptovat i poněkud vyšší poplatky, než má konkurence. Jenže před několika dny se stalo něco, co můj pohled na KB radikálně změnilo - je to sice jen "detail", ale o přístupu ke klientům může vypovědět hodně.

Za svého života jsem vyzkoušel služby více peněžních ústavů. Během studentských let jsem měl účty dokonce ve více bankách současně, to kvůli různým kontokorentům, platebním kartám, prémiím atd. Jednoznačně nejvíce jsem byl spokojen s Komerční bankou, u které jsem nakonec zůstal (naopak hrůzné vzpomínky mám na Českou spořitelnu). Mám zde osobní i firemní účet, různé karty debetní i kreditní, podílové listy spravované IKS KB atd. Velice mi vyhovuje osobní přistup na pobočce, kde prakticky nikdy nečekám (nejdéle 2 minuty).

Jedinou „bolavou nohou“ služeb KB je dlouhodobě internetové bankovnictví. Je sice po stránce struktury a ovládání výborně navrženo (lepší jsem zatím neviděl), ovšem z hlediska bezpečnosti na tom bylo donedávna poměrně bledě (od léta je to již o něco lepší), ale hlavně, lze ho používat jen s určitými verzemi Microsoft Internet Exploreru na některých verzích Windows, a to ještě za podmínky určitého nastavení prohlížeče.

Stručně řečeno to znamená, že uživatelé jiných prohlížečů (Opera, Firefox, SeaMonkey atd.) mají smůlu, o uživatelích jiných operačních systémů (Mac OS X, GNU/Linux, *BSD, Solaris apod.) nemluvě. Donedávna skutečně existovaly technické překážky v použití (vycházející z návrhu a implementace bankovní aplikace), nyní již lze za pomoci několika „hacků“ zprovoznit bankovnictví i v některých zapovězených prostředích, ale rozhodně nejde o jednoduchou věc.

Reklama

Bankovní aplikace je napsána v jazyce Java a pro svůj běh potřebuje odpovídající prostředí (JRE), poskytované firmou Sun Microsystems. Protože jde o prostředí velice rozsáhlé, a jak známo, v každém programu je alespoň jedna chyba, objevil se v některých verzích JRE problém, kvůli kterému bankovnictví odmítá pracovat tak, jak má. A to už se dostávám k jádru celé věci.

Komerční banka před několika dny na přihlašovací stránce služby MojeBanka (internetové bankovnictví) uveřejnila zprávu, že pokud má někdo problémy s přihlašováním, má zkontrolovat verzi Javy, a pokud je novější než 1.5.0_02, má ji odinstalovat a nainstalovat zmíněnou verzi. Zprávu jsem si musel přečíst několikrát, než jsem uvěřil tomu, co se tam píše. Takové doporučení je totiž naprosto nehorázné, a hned vysvětlím proč.

Nejnovější verzí je 1.5.0_10, ta by sice podle neoficiálních informací problémy dělat neměla, ale již verze přechozí údajně problémy trpí. Verze nejsou vydávány pro srandu králíkům, nýbrž proto, že jsou v nich opraveny nalezené chyby a bezpečnostní problémy (občas se ovšem také chyba zavleče – jako zrovna v případě funkcionality využívané bankovnictvím – ale to je výrazně menšinový případ). Verze 1.5.0_02 byla vydána přibližně před 2 roky a obsahovala značné množství chyb, které již byly v pozdějších verzích opraveny.

Jestliže Komerční banka nabádá k odinstalaci novější verze a instalaci starší, měla by klientům každopádně říci, jaké do bude mít následky. Tedy nejen, že jim bude fungovat bankovnictví, ale že jim naopak nemusí fungovat jiné (dosud fungující) programy napsané v Javě, případně jim hrozí i problémy bezpečnostního charakteru – žádné takové informace se však nekonají. Lze to přirovnat k tomu, kdyby kvůli fungování bankovnictví doporučili odinstalovat nějaké opravné balíky z Internet Exploreru, a to bez jakékoli informace o následcích.

Komerční banka, jen aby fungovalo internetové bankovnictví, vystavuje své klienty rizikům, o kterých je žádným způsobem neinformuje. To je věc, kterou by si tak důvěryhodná společnost, jakou by peněžní ústav měl být, v žádném případě nesmí dovolit. I přes dosavadní spokojenost tedy začínám pomýšlet na změnu banky, i když by mi to způsobilo nesmírné komplikace.

Když už ale kritizuji, měl bych říci, jak bych si řešení takové situace představoval. JRE lze mít nainstalováno ve více verzích – není tedy třeba odinstalovávat verzi novější, jen přiinstalovat tu starší. KB pak musí ve své aplikaci definovat, která verze je preferována. A pro případ, že se někomu prostě nepovede nainstalovat dvě verze paralelně, zmínit možnost „ponížení“ na starou verzi, ale s uvedením všech rizik, která to nese.

Na závěr proto doporučuji všem, kdo mají problémy s bankovnictvím KB a nechtějí to řešit přechodem k jiné bance, aby buď použili naopak úplně nejnovější verzi Javy (1.5.0_10), nebo, pokud použijí verzi doporučenou KB, měli na paměti, že používají verzi s mnoha známými chybami. Tento text jsem psal jen velice nerad, nechci nikomu kazit vánoční svátky – ovšem protože jde o věc velice závažnou, prostě jsem nemohl jinak.