Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Královské stříbření Kutné Hory

Mám pro vás opět námět na to, jak strávit volný čas. Tentokrát jde o kulturní akci pořádanou sdružením, jehož jsem členem. Na dva dny se můžete vrátit o 600 let zpátky.

S počasím to zatím pro tento víkend na koupání nevypadá – předpověď hlásí oblačno až zataženo a teploty okolo 23 – 25 stupňů. Takové počasí je ovšem ideální na to, udělat si výlet s úplně jiným cílem. O tomto víkendu, tedy 21. a 22. června pořádá naše občanské sdružení Stříbrná Kutná Hora historickou kulturní akci nazvanou Královské stříbření Kutné Hory.

O co jde? O dva dny, během kterých se návštěvník může vrátit do doby o 600 let zpět. Do doby, kdy řinčelo brnění, padaly useknuté hlavy, tříštily se dřevce při koňských turnajích – a v neposlední řadě, kdy Kutná Hora byla díky stříbrným dolům druhým nejdůležitějším českým městem, hned po Praze.

Nechci nikoho unavovat přesným vyprávěním toho, co se bude dít. To si ostatně každý může přečíst v programu. Nebudu ani líčit všechny důvody, proč si myslím, že není na škodu se do Kutné Hory přijet podívat. Ale něco přece nevynechám. Stojí za to zažít tu atmosféru. Zažít dunění bubnů v úzkých historických uličkách. Zažít průvod stovek lidí v pestrobarevných gotických kostýmech. Zažít večer, kdy do tmy svítí louče a pochodně, a vůně jejich plamene se mísí s vůní pečeného masa. Kdy hudba nádherně hraje a pivo a medovina tečou proudem. Kdo to nezažil, neví, o co přišel. Proto, kdo má zájem, nechť navštíví Kutnou Horu a zúčastní se.

Reklama


(Toto je čistě propagační článek. Někdy později se k tomu všemu vrátím znovu, prozměnu z trochu jiného pohledu.)