Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Milan Kubek: Stačí říct, že sanitka přijede do patnácti minut,…

...a ona opravdu přijede. I v zasněžených horách, v místech, kam vede úzká klikatá silnička. Jak se toho dosáhne? Jednoduše - stačí to napsat do zákona nebo vyhlášky. Co je psáno, to je dáno (a také zdaněno, ale to sem nepatří). Opravdu tomu pan doktor Kubek věří, nebo jde pouze o ryzí demagogii a protijulínkovskou rétoriku?

Aktuálně je dojezdový čas pro vozy zdravotnické záchranné služby stanoven na 15 minut. Co to znamená? Že když se vám něco stane, máte poměrně velkou naději, že sanitka opravdu do těch 15 minut přijede. Znovu opakuji, „naději“, protože když to nejde, tak to opravdu nejde.

Typické je to třeba v zimě v horách. Za jak dlouho může být záchranka například na šumavském Stožci (nemluvě o Smrčině a podobných oblíbených rekreačních místech), jestliže tam vede jedna úzká silnička, na které je v lepším případě vrstva uježděného sněhu (v národním parku se nesolí)? Z Lenory nebo z Volar bych to tipoval na 20-25 minut (je to 14 km), pokud všechno jde dobře. A existují mnohem méně dostupná, a přitom hojně turisticky navštěvovaná místa.

Můžeme si hrát na to, že bude dojezdová doba dodržena. To se děje nyní. Může se tato doba prodloužit (čili provozovatelé jednotlivých záchranných služeb – většinou kraje – nebudou pod takovým tlakem). Anebo lze vybudovat podstatně více stanovišť záchranné služby.

Reklama

Nedodržováním dojezdové doby se provozovatel ZS vystavuje riziku soudních žalob, pokud by někdo kvůli tomu přišel o život nebo utrpěl zdravotní újmu. Kromě toho – kdo je ochoten se veřejně přiznat k tomu, že zcela vědomě nedodržuje podmínky pro zdravotnickou péči, a tedy že je vlastně „nelida“?

Dále je tu druhá možnost: prodloužit dojezdové časy tam, kam je obtížné se dostat. Do této kategorie spadají různá pohraniční horská letoviska a jiná taková místa. I těch navrhovaných dvacet minut bude mnohde šibeničních. Přesto je prezident ČLK hrubě nespokojen a rozčiluje se, jaké že zhoršení dostupnosti péče to bude (ona snad byla lépe dostupná, když jsme si hráli na to, že je to opravdu těch 15 minut?).

A nakonec je ještě možnost – panem doktorem Kubkem pravděpodobně schvalovaná – rozšířit počet stanovišť záchranné služby. Jenže pan prezident už nedodává, jak vyřešit dva problémy, které to přinese. Jednak kde na to vzít peníze, ale hlavně, kde vzít lidi, kteří by tam sloužili. Už nyní jsou lékaři a záchranáři přetíženi, pracují přesčas, ZS se snaží přetahovat lékaře z nemocnic (a pak chybějí tam) atd.

Nebyl by velký problém vytvořit zvláštní posádku například na zmíněném Stožci – třeba i bez lékaře (ten byl vyjížděl např. z Volar). Nedokážu si však vůbec představit, jak by se pro tento účel sháněl personál, protože taková služba „mimo civilizaci“, v kombinaci s možností jít místo toho pracovat do nedalekého Německa či Rakouska, zrovna neskýtá šance na bezproblémové zajištění provozu takového stanoviště. V této souvislosti příliš nevěřím ani plánům ministra zdravotnictví Julínka na zřízení nových stanovišť, která jsou situována v povětšinou ve vnitrozemí, čili je větší pravděpodobnost jejich úspěšného obsazení, než by byla v pohraničí.

Jsem přesvědčen, že pan prezident Kubek toto všechno ví, a to pravděpodobně ještě mnohem lépe než já. Nicméně co Julínek a ODS dělá, špatně dělá – aspoň v rétorice prezidenta ČLK. Proto je prodloužení dojezdové doby v některých místech na 20 minut špatné, a tečka. Ve jménu vyšších cílů…