Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Petice proti zachování stravenek

Stravenkové firmy se obrátily na lidi s výzvou, aby podepsali petici proti zrušení daňového zvýhodnění stravenek. V reakci na to navrhuji opačný krok - petici proti zachování tohoto zvýhodnění.

Že nejsem příznivcem současného systému, kdy jsou v oběhu jakási méněcenná platidla (byť prakticky běžně směnitelná za skutečné peníze) a tento oběh je živen z daňových úlev, jsem dal najevo již ve svém starším článku Papírkový byznys. Nyní je opět čas toto téma oživit, protože se tato záležitost stala aktuální.

V „papírkovém byznysu“ jde o hodně. Pokud stravenky ztratí svá privilegia, prakticky nikdo je nebude chtít a s jejich zánikem skončí také královské vydělávání peněz, vycházející z udržování stravenek v oběhu. Lidé si budou sami vybírat, kde své peníze utratí (přičemž se nebudou muset omezovat jen na ty restaurace a obchody, které dnes stravenky přijímají), provize původně placená stravenkovým firmám zůstane u restauratérů a obchodníků.

Je proto jasné, že si ti, kteří z daňového zvýhodnění stravenek těží, toto nenechají jen tak snadno líbit. Podobně, jako by si narkobaroni nenechali líbit legalizaci drog. Obratně proto využijí strach a nejistotu lidí, kteří nevědí, co přijde po zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Tito lidé (samozřejmě do značné míry oprávněně) nevěří slibům o zavedení odpočtového paušálu, někteří by možná opravdu chtěli raději stravenky, protože mají pocit, že s nimi ušetřili (vyšší obecná nezdanitelná částka není tolik na očích).

Reklama

Každopádně když už stravenkové firmy připravily petici za zachování daňového zvýhodnění stravenek, je na čase vytvořit protipetici, která by naopak žádala jeho zrušení. Mohla by vypadat například takto:


Petice za zrušení daňového zvýhodnění stravenek

My, níže podepsaní, žádáme Parlament České republiky, aby změnou příslušných zákonů odstranil nesystémové daňové zvýhodnění stravenek a dalších podobných benefitů, a nahradil ho obecnou slevou na dani pro všechny poplatníky. Daňové zvýhodnění stravenek považujeme za nemravné, diskriminační a poškozující ekonomiku. Toto zvýhodnění omezuje svobodu výběru pro stravování zaměstnanců a diskriminuje restauratéry a obchodníky, kteří nejsou ochotni uzavřít smlouvy s vydavateli stravenek. Existence zvýhodnění způsobuje, že část nevybraných daní odtéká do firem provozujících stravenkové systémy. Tyto peníze by jinak zůstaly v ruce restauratérům a obchodníkům, případně by o ně byly sníženy ceny jídla a se zbývajícími penězi by poplatník naložil podle svobodného rozhodnutí.


Kdo má zájem, může si výše uvedený text přepsat do formální podoby skutečné petice. Je na čase ukázat, že lide nejsou hloupé ovce, které si za své peníze (pokud je dostanou místo stravenek) místo jídla koupí láhev rumu a tu do sebe otočí. Jistě, někdo si ten rum skutečně koupí. Ale to může udělat i dnes a stravenky mu v tom jsou jen malou překážkou.