Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Pozor při poštovní komunikaci s úřady!

Právě jsem se vrátil z OSSZ, kde jsem musel řešit neobvyklý problém - přehled o příjmech byl podán pozdě, i když byl ve skutečnosti podán včas. Jak je to možné? Také se musím ptát...

Člověk musí úřadům poskytovat spoustu informací, většinou v konkrétních lhůtách. Týká se to například daňových přiznání nebo – jako tomu bylo v tomto případě – přehledu o příjmech podávaného u příslušné správy sociálního zabezpečení. Lze využít tři cesty: buď vše podat elektronicky (k čemuž je potřeba zaručený elektronický podpis, často to ale nejde vůbec nebo se musí některé části dodat písemně), nebo přinést lejstro na příslušný úřad, anebo toto lejstro poslat poštou. Všechny tři cesty by měly být právně ekvivalentní. Navíc při odeslání poštou je rozhodující datum podání k poštovní přepravě.

Jenže pozor – že včas podáte zásilku na poště, ještě nemusí znamenat, že je vše vyřízeno. Přesně takhle jsem totiž před rokem odeslal přehled o příjmech za rok 2006 na OSSZ, a to 30. dubna 2007, což byl poslední den (znáte to pravidlo o poslední chvíli?). Učinil jsem tak proto, že jsem byl celý den mimo město a nemohl jsem přehled podat osobně.

Jaké však bylo překvapení, když jsem se nedávno dozvěděl, že jsem prý přehled podal pozdě, a to až 2. května (z čehož vyplynulo okamžité vyměření zálohy, z ní pak penále atd.). Sice jsem se to snažil hned řešit, ale „moje“ referentka (přiřazená mi podle abecedy) nebyla tehdy přítomna, takže jsem se nic dalšího nedozvěděl a dál už jsem to v té chvíli neřešil. Včera mi ale přišel do ruky podací lístek, na němž se skvělo datum 30.4.2007.

Reklama

Proto jsem dnes opět navštívil OSSZ. Příjemná paní mi sice všechno dala do pořádku, nicméně musela delší dobu válčit s informačním systémem, který se změně urputně bránil. Takže z tohoto hlediska je to (snad) vyřešeno, ale každopádně je otázkou, jak k tomu mohlo dojít. Chyba nastala zřejmě při zpracování příchozí pošty na OSSZ, protože na přehledu bylo podací razítko z 2.5.2007. Jde o to, proč. To se asi nikdy nedozvím – maximálně to mohu oznámit vedoucímu pobočky, aby si tam udělal pořádek.

Co z toho ještě plyne? Pokud budete komunikovat s úřady poštou, raději si co nejdřív zkontrolujte, že dokument správně došel. Zjistit to až v okamžiku, kdy už člověk dostane pokutu, nabíhá mu penále apod., není zrovna příjemné. Sice by se primárně měla debordelizovat státní správa, aby se takové případy nestávaly, ale přinejmenším zatím není bohužel jiná možnost, než nedůvěřovat a prověřovat.