Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Víza do USA zrušena – i když vlastně ne

Tak to vypadá, že budeme moci do USA cestovat bez víz. To by byla dobrá zpráva, nebýt toho, že to tak docela nebude.

V současné době máme se Spojenými státy americkými asymetrický vízový styk. Asymetrický proto, že zatímco Američané mohou k nám jezdit prakticky bez omezení (nepotřebují žádná víza ani nic dalšího, stačí jim cestovní pas), čeští občané potřebují pro cestu do USA nejprve získat vízum, ale navíc pak ještě projít „filtrem“ přímo na cílovém letišti, odkud mohou být i bez jakéhokoli zjevného důvodu posláni zpět.

Současná vízová procedura vypadá tak, že se člověk musí objednat na pohovor, na jeho základě se rozhodne o udělení víza, a celá ta „legrace“ stojí docela dost peněz (aktuálně 2358 Kč, a to za podání žádosti, ne za udělení víza).

Nyní by mělo dojít ke změně. Oficiálně už víza nebudou potřeba (snad od příštího roku). Bylo by hezké, kdybychom mohli do USA cestovat stejně, jako mohou tamní občané k nám. Jenže tak to bohužel nebude.

Reklama

Zaprvé bude potřeba pas s biometrickými údaji uloženými v čipu. Ten nás ale čeká tak jako tak (dalším stupněm bude čip přímo do těla, ale to spíš až ve vzdálenější budoucnosti), takže to bude znamenat jen dřívější výměnu pasu pro ty, kdo budou chtít cestovat do USA.

Nyní to vezmu z druhého konce. Nezmizí ani vstupní filtr v podobě imigračních úředníků na amerických letištích. Kdo úspěšně doletí do Ameriky, nebude mít ani po zrušení víz cestu otevřenou. Bude moci být vrácen úplně stejně jako nyní.

A teď se dostávám k tomu hlavnímu. Vízový pohovor bude nahrazen vyplněním jakéhosi elektronického dotazníku. Na jeho základě se rozhodne o vpuštění do USA. Co je toto jiného než vízum? Je to vlastně jen jeho jiná forma, pravděpodobně jednodušší, téměř určitě levnější (možná dokonce zdarma, ale to není jisté). Nicméně dotazník se bude ptát například na to, zda umí žadatel zacházet s výbušninami. Co se stane, když tam zaškrtnu „ano“? Bude mi odepřen přístup do USA?

Dojednané podmínky jsou prý úspěchem ohledně toho, jaké údaje si americké úřady vyžádají a jak dlouho je budou uchovávat. Nicméně i tak bude na každého hleděno předem jako na „téměř teroristu“ a bude důkladně informačně pitván. Je možné, že už pouhým napsáním těchto řádků si zajišťuji odepření vstupu do USA. Kdo ví…

Co se tedy vůbec změní? Prakticky nic, a je otázka, zda jde vůbec o změnu k lepšímu. Výrazná asymetrie zůstane, téměř celý „vízový“ proces také, bude to stát o něco méně peněz, ale zase to bude více „velkobratrské“. Ať si to každý přebere sám – ale já v tom prostě žádný přínos nevidím.