Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, kdo z vás to má?

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v rámci svého emotivního projevu poněkud pozapomněl, že ho neposlouchají jen otravní novináři, ale také potenciální voliči. A ti by mu to mohli za jeho chvastounské řeči pořádně spočítat. Nebo ne?

Sociální demokracie (podobně jako jiné levicové strany) vždy nejvíc bodovala u voličů, kteří mají rádi rovnostářství (ve smyslu minimálních rozdílů v příjmech i majetku) a kromě jiného jsou jim trnem v oku (v porovnání s průměrem) vysoké platy poslanců a dalších politiků. Za normálních okolností se také sociálnědemokratičtí politici zhusta ohánějí tím, jak by co nejvíce omezili finanční a jiné výhody pro politiky.

Nyní ale samotný předseda Paroubek pořádně šlápl vedle. Neudržel své emoce a své ego na uzdě, a začal se před novináři vychloubat tím, jak je na tom dobře – a že tolik, kolik dostává prostřednictvím svého poslaneckého platu, hned tak někdo nemá.

Je možné, že vše zůstane bez následků. Nicméně pravděpodobnější je opak. V době, kdy se bude ve sněmovně projednávat návrh na omezení poslaneckých výhod, mohou takové velkohubé řeči působit jako červený hadr.

Reklama

Bude zajímavé sledovat, jak se bude v následujícím období vyvíjet popularita Jiřího Paroubka a volební preference ČSSD. I když možná se žádný pokles neprojeví – připravované poplatky u lékaře spolu s rostoucími cenami másla mohou zapůsobit opačným směrem a nakonec bude vše vypadat, jako kdyby se nic nestalo.