Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Jak snadno zhubnout

Spousta lidí má problémy s nadváhou. Přitom lze zhubnout velmi snadno - a není potřeba vydat byť jedinou korunu navíc ani jakkoli měnit jídelníček.

Samozřejmě nebudu slibovat zázraky. Ty se nedějí ani v žádných jiných případech, natož v tomto. Naopak, slibuji tvrdou dřinu – ovšem velmi jednoduše dostupnou a bez utrácení peněz.

Jak asi každý ví, zhubnout je možné v zásadě dvěma způsoby: buď snížením energetického příjmu (dietou) nebo zvýšení výdeje (větší tělesnou aktivitou), nejlépe kombinací obojího. Protože jsem ale slíbil zachování jídelníčku, budu se zabývat jen výdejem energie.

Nejjednodušším způsobem tělesné aktivity je chůze. Běžnou chůzí se ale příliš zhubnout nedá, moc energie se při ní nespotřebuje. Běh je sice výhodnější, zatěžuje však klouby a i má další negativní vlastnosti (například si někdo při běhu může připadat jako blbec).

Reklama

Jinou modifikací chůze je chůze do schodů. I když by to mohlo někoho překvapit, chůze do schodů je naprosto vynikajícím sportem na hubnutí. Jednak má schody téměř každý člověk přímo u nosu (tedy není třeba chodit nikam daleko; velká vzdálenost sportoviště bývá častá záminka, proč člověk cvičení vynechává), nestojí to žádné peníze a hlavně lze velmi snadno spočítat energetický výdej.

Kdo například bydlí ve čtyřpatrovém domě (5 nadzemních podlaží – přízemí + 4 patra), může po schodech absolvovat výšku 12 metrů (4 x 3 metry). Kdo váží třeba 100 kg, jedno vystoupání znamená vynaložit (podle vzorce pro potenciální energii E = m x h x g) 100 x 12 x 9,81 = 11,8 kJ energie. Pokud by účinnost přeměny byla 30 %, spotřebovaná energie by byla cca 39 kJ. Jen tak pro ilustraci, toto množství je obsaženo v přibližně 1 g másla, 3 g libového masa, 30 ml piva nebo 20 ml coly.

Zdá se vám to málo? Počítejme dál. Dokážete to vyjít desetkrát za sebou? To snad není tak těžké, ne? Takže při 10 cestách nahoru a dolů (ve výpočtu bude figurovat jen chůze nahoru – cesta dolů je mnohem méně náročná, ale ne zanedbatelná, takže to bude takový bonus) to bude dělat desetinásobek, tedy 390 kJ. To už není tak málo. To je dokonce docela dost, téměř 5 % doporučeného denního příjmu energie.

Jak dlouho může trvat vyjít desetkrát do čtvrtého patra? Moc dlouho to nebude, řekněme 15 minut. Kdo to absolvuje dvakrát denně (např. ráno a večer), stráví tím půl hodiny a spotřebuje (ve výše uvedené váze) necelých 800 kJ. Ve váze se to promítne zhruba 25-30 gramy. Za nějakých 30-40 dní tedy člověk shodí 1 kg. Za rok to dělá cca 10 kg.

Už vidím, jak se na mě nyní sesypou ti, kdo to mají všechno nastudované a vědí, jak velkého zjednodušení se tu dopouštím. O to zjednodušení totiž vůbec nejde. Jde o to, že lidé chtějí jednoduchá řešení. Jedno tu nabízím – v první řadě je totiž potřeba zvednout zadek a začít se hýbat. Třeba chodit po schodech. Kdo udělá právě tenhle první krok, mnohem snadněji už pak udělá ty další – a může hubnout dokonaleji.