Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Když se dva perou,…

...třetí se směje. Platí to i v politice, zejména před volbami. Stačí poštvat dvě strany proti sobě a pak už jen sklízet sladké plody.

„Korupční aféra“ posledních dnů, tedy obvinění politiků ODS z vyžadování úplatku za zaplacení volebního příspěvku pro SNK-ED, není zdaleka první takovou causou. Vzpomeňme na případ bývalého poslance Kořistky (kde se nic neprokázalo) nebo čerstvého poslance Ploce (kde pravda naopak vyšla najevo). Je ale významná svým načasováním – může snadno ovlivnit výsledky voleb do senátu a místních samospráv.

Existují tři základní verze. Buď ministři Tlustý a Pospíšil plus ještě někdo další skutečně o úplatek požádali. Pak nechť jsou po zásluze potrestáni. Druhá verze je, že si to Jana Hybášková a další lidé v SNK-ED vymysleli – a pak musejí pykat oni. Jenže je tu ještě jedna verze: stojí za tím někdo třetí, kdo takto poštval strany proti sobě.

Právě tato třetí verze je nejzajímavější, a podle mého názoru i nejpravděpodobnější. Něco podobného, byť v jiné podobě, už tu bylo, a to právě u zmiňovaného případu bývalého skokana Pavla Ploce. I zde figurovala třetí osoba, i když skutečný motiv konání zůstává nejasný.

Reklama

Naopak v případě SNK-ED versus ODS to vypadá celkem jednoznačně. Voliči, které ODS v minulém volebním období zklamala, přecházejí ze značné části právě k SNK-ED. To může být hlavním motivem, proč by někdo mohl zažehnout spor mezi těmito stranami, aby se obě „odrovnaly“ a vydělal na tom někdo další.

Kdybych chtěl hodně popustit uzdu fantazie, mohu tvrdit třeba to, že to onen „někdo“ udělal třeba jako pomstu za odhalení nějakých leváren. Ať už je to, jak je to, politické kultuře to zrovna neprospívá. Kulturně uvažující politici by při podezření na korupci kontaktovali policii a poskytli možnost, aby byli pachatelé lapeni do pasti. Když ovšem místo toho někdo jen hystericky vykřikuje v televizi, šance na prokázání korupce – pokud by tam skutečně byla – se blíží nule. Takže aféra s největší pravděpodobností skončí do ztracena a jedinou památkou na ni bude mírně posunutý volební výsledek.