Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Třídění odpadu – úkol nesnadný

Máte pocit, že třídění odpadu je věc, kterou hravě zvládne i malé dítě? Nebo ho naopak považujete za úkol, před kterým kapituluje i vědec ověnčený řadou titulů? Já to vidím tak, že ... možná obojí.

Jeden kontejner na papír, jeden na nápojové kartony, jeden na bílé sklo, jeden na barevné … a tak dále. Místo aby obal nebo jiný odpadu putoval do popelnice, skončí v některém z barevných kontejnerů. Tak obvykle vypadá třídění odpadu v domácnostech. Vypadá to velmi jednoduše. Ale je otázka, zda to skutečně jednoduché je.

Ve výhodě je ten, kdo o třídění nepřemýšlí – prostě vezme (…) a hodí to do zvoleného kontejneru. Jenže když se člověk zamyslí, už to tak jednoduše nevypadá. Problém je totiž hlavně v tom, že vhození odpadu do nevhodného kontejneru nadělá hodně škody, zřejmě mnohem více, než kdyby se to hodilo do obyčejné popelnice (směsného odpadu).

Tak třeba kontejner na papír. Že je to jednoduché? Tak se na to podívejme. Patří tam noviny? Asi ano. Patří tam časopisy? Možná ano, ale jisté to není. Patří tam časopisy tištěné na tvrdém („křídovém“) papíře? To už je hodně otazné, kolik je v tom materiálu vůbec papíru? Lze to zpracovávat?

Reklama

Dále třeba dopisní obálky – ty tam určitě patří? Ale co ty s okénkem? Vždyť to není papír – kam se mají takové obálky hodit? Nebo se mají roztrhnout, část hodit do papíru a část do plastů? Co třeba papírové obaly obsahující plastové části (lepicí pásky, nálepky atd.)? Patří tam i mastné obaly (pytlíky od pečiva apod.)? Spousta otázek a málo odpovědí. Lépe řečeno, odpovědi člověk najde, ale bývají v rozporu. Někde tvrdí, že se tam to či ono hodit dá, jinde pravý opak.

A to byl jen papír. Podobné otázky vyvstávají u plastů. Může tam přijít láhev s papírovým štítkem? Patří tam plastové předměty složené z více druhů plastu (např. PET a PE)? Lze tam vhazovat plastové věci obsahující kov? Je potřeba obaly předem vymývat, a když, tak ve kterých případech ano, a kdy to není nutné?

Zkrátka, čím o tom člověk více přemýšlí, tím složitější mu to připadá. Dokážu si představit, že ani vědec nebo profesor nebudou schopni vyřešit, jak s odpadem naložit. Proto možná zvolí „zlatou střední cestu“, jakou nezřídka volím já – hodí příslušný odpad do popelnice. Je lepší si poskvrnit svědomí tím, že něco (zbytečně) skončí na skládce, než tím, že se kvůli jedné věci znehodnotí celý obsah kontejneru? On se tedy asi znehodnotí tak jako tak, protože si neumím představit, že by to všichni vyhodnotili správně.

Proto pokládám řečnickou otázku – je třídění opravdu tak složité, anebo je chyba na straně těch, kteří o tom příliš přemýšlejí? Jak s odpadem nakládáte vy?