Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

ÚOOÚ poskytl informace o platech

„Bitva“ s ÚOOÚ byla překvapivě krátká. Úřad požadované informace o platech bez jakýchkoli překážek poskytl. Znamená to, že by v podobných případech neměl dělat problémy jiným úřadům a institucím.

Nedávno jsem psal o tom, že jsem požádal Úřad pro ochranu osobních údajů o informace o platech a odměnách vedení úřadu. Očekával jsem tuhý odpor, vzhledem k vervě, k jaké se úřad pustil například do Vrchního státního zastupitelství v Praze. Nicméně nic takového se nekonalo, informace mi byly poskytnuty bez jakéhokoli odporu a najdete je níže.

Přinejmenším pro případ tohoto druhu dal tedy úřad jednoznačně najevo, že je to podle něj v pořádku a že mu zveřejňování nevadí. Klíčem může být to, že jsem nežádal o informace všech zaměstnanců, nýbrž jen předsedy, náměstků a osob náměstkům na roveň postaveným. To jsou totiž ty informace, které mají smysl – na rozdíl třeba od informací, kolik berou vrátní nebo uklízečky.

Na druhou stranu rozsudek Nejvyššího správního soudu v tom žádný rozdíl nečiní, proto by ÚOOÚ rozhodně neměl orgány veřejné správy postihovat, pokud tyto informace zveřejní. Jasno by mohl samozřejmě přinést Ústavní soud, ovšem jeho případný nález už by nemohl mít dopady na dřívější případy, tedy nemohl by zpětně legalizovat sankce uložené za jednání, které bylo v souladu s rozsudkem NSS. V tomto ohledu tedy záležitost zůstává i nadále otevřená.

Reklama