Reklama
 
Blog | Lukáš Jelínek

Zdravotní knížky, těhotenské karty a spol.

Ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková hodlá zavést těhotenské kartičky. Někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová zaváděla zdravotní knížky. Bývalý ministr školství Eduard Zeman se "proslavil" akcí INDOŠ. Co to má společného? Je to, jako kdyby kormidelník uprostřed bouře pustil kormidelní kolo a šel leštit kliku od kajuty.

Opakuje se to stále znovu. Někteří politici chtějí být co nejvíc vidět. A protože poctivá každodenní práce moc vidět není, dělají hurá-akce. Nejlépe takové, které nevyžadují moc úsilí, zato jsou efektní a na první pohled přínosné.

Zrovna čerstvá akce s těhotenskými kartičkami je přímo učebnicovým příkladem. Ministryně Stehlíková buď nemá chuť tiše (nebo třeba i nahlas) řešit skutečné problémy, anebo prostě neví, co má ve svém úřadě dělat. Proto si vymyslela (či spíše okopírovala odjinud) toto pozlátko. K čemu budou vůbec takové karty dobré? K ničemu. Představa, jak si žena ve 3. měsíci těhotenství vynucuje kartou přednost ve frontě nebo místo k sezení v tramvaji, je poněkud ztřeštěná. Buď má dost sebevědomí požádat lidi o příslušnou laskavost i bez karty, nebo ho nemá ani s kartou. Pak zbývá ještě jedna malá skupina – „dámy“, které by se v aplikaci karty se zájmem vyžívaly, podobně jako když někteří příslušníci „takypolicie“ (myslivecká, vodní ad. stráž) mávají svým průkazem a vřeští: „Jsem veřejný činitel!“

Nelze nevzpomenout na to, co se dělo na ministerstvu zdravotnictví pod vedení Milady Emmerové. Ta místo reformy zdravotnictví řešila věci „mnohem důležitější“ – například zdravotní knížky. U nich navíc bylo úplně nejpřednější, aby byla na jejich přední straně správná malůvka. Aby to bylo správně lidové a iniciativní, o výtvarnou podobu se měli postarat zaměstnanci ministerstva – všeho nechat a kreslit!

Reklama

Zatímco přechozí dva nápady nebyly ani příliš drahé, takový INDOŠ z dílny ministra školství Zemana byl z jiného soudku. Zajímavé na tom také je, že ministr nápad urputně hájí ještě dnes, přestože je jasné, že to bylo totální fiasko, které nás stálo několik miliard a ve školách způsobilo obecně spíše zpomalení zavádění počítačů. INDOŠ patří do skupiny akcí, pro které platí: co nejméně muziky za co nejvíc peněz. Navíc co nejsložitěji, nejméně použitelně a nejpomaleji.

Určitě bychom všichni raději viděli, kdyby ministři místo vytahování podobných lízátek opravdu pracovali. Tedy aby řešili největší problémy, které do jejich resortů spadají. Jenže přání je to asi docela marné – i při volbách bývají voleni obvykle ti, kdo udělají něco efektního. Stačí se podívat třeba do Mostu nebo do Vsetína.